Hur hittar man motivationen att träna?

Så här i början av året är det många som försöker komma igång med träning och ett hälsosammare leverne. Då uppstår frågan hur man hittar och – kanske ännu viktigare – behåller motivationen. Det är förstås alltid lite vanskligt att ge allmängiltiga råd, för det som funkar för en funkar nödvändigtvis inte för någon annan. 

Ett tips som ofta ges är att man ska hitta en träningsform som man trivs med och tycker är rolig. Jag är beredd att hålla med till en del, för den första förutsättningen för att träningen ska ha någon effekt är förstås att den genomförs. Tycker man den är rolig ökar sannolikheten för att det blir av. 


I dag finns en hel uppsjö med träningsformer så det borde inte vara omöjligt att hitta något som tilltalar. Man kan träna inomhus eller utomhus, hemma, i naturen eller på någon anläggning, ensam eller omgiven av folk. Träningen kan vara tung och utmanande eller lugn och avslappnande. Helt enligt vad som passar en själv bäst. 

Många hittar också motivation i att träna tillsammans med andra så en bra idé är att locka med en vän eller så kan man ansluta sig till en grupp på gymmet eller via Medborgarinstitutet. 


Det finns ändå en fallgrop i att bara träna det man tycker är roligt. Risken är att den träningen inte blir speciellt effektiv och om man inte ser resultat kan det hända att motivationen börjar avta. 

Här ska det ändå sägas att all fysisk aktivitet är bättre än ingen fysisk aktivitet alls. Allt för många rör på sig allt för lite och skulle må bättre av någon form av motion, oavsett vad det då är. 

Men om man börjar träna med målsättningen att till exempel gå ner i vikt, få bättre kondition eller bli starkare och aldrig ser några resultat trots att man upplever att man tränar så finns risken att man tröttnar och ger upp. Om det enda som styr träningen är vad man känner för att göra så är risken att resultaten inte blir vad man hade hoppats på (om man då inte hör till skaran som tycker att stenhård träning är det roligaste som finns). Det kan ofta handla om att man tränar för lite eller för lätt i förhållande till sina mål eller så tränar man fel. 

Fel kan det bli genom fel teknik eller fel upplägg, eller så är hela träningsformen fel sett till målet. 


Yoga är en fantastisk träningsform som har många goda egenskaper men om förhoppningen är att förbättra konditionen lär man bli besviken (jag är väl medveten om att det finns yogaformer som höjer pulsen rejält men konditionsträning skulle jag ändå inte klassa det som). Det här som ett exempel. 

Bodypump, för att ta ett annat exempel, finns på många gym och kan vara ett bra sätt att få upp pulsen och röra på sig, men några muskler kommer man inte att bygga. Inga problem så länge det inte var det man hade hoppats på. 

Många motionerar “bara” för att röra på sig och må bra utan några direkta mål och för dem fungerar det bra att träna det som känns roligt. Men om man vet med sig att man gärna också vill se resultat av något slag är det skäl att tänka igenom träningen lite mer. 


Sedan är det ju också så att även om träningen inte känns direkt sprittande när man börjar så kan man börja tycka om den efter en tid. Är man nybörjare och inte i så bra form kommer det mesta att kännas svårt, tungt och motvilligt i början. Men orkar man hålla på en tid kommer man att märka att det börjar gå bättre och bättre. Med det kommer också motivationen och glädjen. 

Jag tror också att de flesta får bäst resultat om de ser på träningen som en permanent livsstilsförändring och inget tillfälligt projekt. I längden motiveras man nog ändå mer av att sträva efter en mer bestående känsla av välbefinnande än av att försöka bli av med x antal kilogram. 

Blir träningen en naturlig del av livet blir det också mer naturligt att avsätta tid för den. Det kan vara en utmaning för vissa att hitta tid att träna men här bör man också förstå hur värdefull den kan vara för egna hälsan och välmåendet. Det är alltså motiverat att prioritera träning även när man har mycket annat. 

Om tidsbrist känns som ett problem kan man till exempel försöka med korta, intensiva pass, träna hemma eller passa in träningen före jobbet eller på lunchpausen. Om träningen inte känns som en uppoffring kan det också hjälpa motivationen. 


Det här med motivation är som sagt ganska individuellt och det hjälper om man har lite koll på hurdan man är som person. Hittar man en träning som man trivs med och tycker är rolig är man ändå bra på väg, men det gäller att se till att man har realistiska förväntningar på den. Sedan kan man också behöva fundera lite djupare på varför man ska röra på sig och ge det lite tid före man hittar motivationen och glädjen i träningen.

Foton: Magdalena Lindroos

Kommentarer

Populära inlägg